Εγκυμοσύνη – Τοκετός

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, γιατί καταλήγει στον τοκετό, δηλαδή στη γέννηση του παιδιού της και την ολοκλήρωση της γυναικείας υπόστασης.

Για κάποιες όμως γυναίκες υπάρχει αγωνιά και ανασφάλεια για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εγκυμοσύνη, τόσο στην υγεία της όσο και στην υγεία του εμβρύου. Για αυτό το λόγο, η καλή συνεργασία της εγκύου με το γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Εγκυμοσύνη - Τοκετός
ΚΥΗΣΗ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ
  • 4

    Σε αυτή τη φάση το γονιμοποιημένο ωάριο ονομάζεται βλαστοκύστη. Αποτελείται από 50 έως 60 κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η εμφύτευση του εμβρύου μέσα στη μήτρα, γίνεται περίπου την 5η με 8η ημέρα από τη γονιμοποίηση. Η περιοχή που θα γίνει η εμφύτευση, καθορίζει και τη θέση του πλακούντα. Τότε ξεκινά στο αίμα σας η έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), που βοηθά να διατηρηθεί το έμβρυο στη μήτρα. Η ορμόνη αυτή ανιχνεύεται και στα ούρα σας (όπως στα τεστ κύησης ούρων), αλλά ακόμα με μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζεται με εξέταση αίματος. Ίσως εμφανιστούν συμπτώματα, όπως ναυτία ή τάση για εμετό.

  • 8

    Μπορεί να νιώθετε κουρασμένες και έχετε ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο Στο υπερηχογράφημα ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ήδη ακούγεται η καρδιά του μωρού σας. Είναι πιθανόν να νιώθετε κάποιους πόνους χαμηλά και κάποιες κοιλιακές κράμπες. Το έμβρυο αναπτύσσεται ραγδαία. Ξεκινούν να εμφανίζονται τα πρώτα κύτταρα που θα δημιουργήσουν τα αγγεία του και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), τα οστά και οι μύες. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος ξεκινούν να σχηματίζονται, διαχωρίζεται το κεφάλι από τον κορμό και έχουν ξεκινήσει να σχηματίζονται τα άκρα. Επίσης έχει ξεκινήσει ο σχηματισμός των ματιών, των αυτιών και της μύτης.

  • 13

    Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του α’ τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, οι ναυτίες αρχίζουν να υποχωρούν. Η κύστη σας δεν πιέζεται τόσο, οπότε η συχνοουρία μειώνεται. Το άγχος σας σαφώς μειώνεται, καθώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αποβολής. Η καρδιά του εμβρύου έχει αναπτυχθεί στην τελική της μορφή, Κοιμάται, ξυπνάει και κινείται μέσα στην κοιλιά σας, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτό από εσάς. Ξεκινούν να λειτουργούν τα νεφρά του και ο πλακούντας. Το έντερο έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά αλλά για την ώρα είναι άδειο. Τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να είναι μαλακά. Αργότερα θα σκληρύνουν. Παρά τις μικρές αναλογίες του, το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα.

1st Τρίμηνο

0.4kg - 2.0kg
ΚΥΗΣΗ 2ο ΤΡΙΜΗΝΟ
  • 17

    Ίσως νιώθετε τραβήγματα χαμηλά, καθώς τα όργανά σας μετακινούνται. Το δέρμα σας σκουραίνει γύρω από τις θηλές, ή το πρόσωπο. Στο πρόσωπό σας ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους, μικρές καφέ κηλίδες, οι λεγόμενες «πανάδες της κύησης». Τα νεφρά του μωρού ξεκινούν να παράγουν ούρα. Αποκτάει τις πρώτες του λεπτές τρίχες. Το προσωπάκι του έχει αρχίσει να σχηματίζεται και ξεκινά να κάνει μορφασμούς, ενώ έχει τώρα την ικανότητα να στρίβει το κεφάλι του. Ολοκληρώνεται επίσης ο σχηματισμός των έξω γεννητικών οργάνων του μωρού σας και είστε πια σε θέση να μάθετε το φύλο του. Μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως και μπορεί να ακούσει τους δυνατούς θορύβους.

  • 22

    Το στήθος σας μεγαλώνει. Μπορεί να νιώθετε ζαλάδες. Είναι λογικό να αισθάνεστε κάποια τραβήγματα στην κοιλιά σας, από το τέντωμα της μήτρας. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσκολία στην αναπνοή σας και δυσπεψίες, ιδίως όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα. Επίσης υπάρχει η φυσιολογική αναιμία της κύησης, καθώς το αίμα γίνεται πιο αραιό. Η σωστή λήψη σιδήρου θα σας βοηθήσει. Η ανάπτυξη του μωρού σας συνεχίζεται, και αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη των αισθήσεών του. Το δέρμα του γίνεται πιο παχύ. Η τριχοφυΐα, τα βλέφαρα και τα φρύδια έχουν αναπτυχθεί όπως και τα νύχια του. Οι κινήσεις του αρχίζουν να γίνονται δυνατότερες, τόσο που μπορεί να είναι αντιληπτές.

  • 27

    Ίσως εμφανιστούν οι πρώτες ραγάδες στο δέρμα σας. Κράμπες, πονοκέφαλοι, πόνοι στα πλευρά και αϋπνία, πόνος στην πλάτη ή πρήξιμο στα πόδια είναι μερικά από τα συμπτώματα. Οι ορμόνες σας αλλάζουν, προκαλούν μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας. Τα νεύρα και τα κόκκαλα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν. Αρχίζουν να δημιουργούνται πραγματικά μαλλιά. Πλέον καταπίνει κανονικά αμνιακό υγρό και ουρεί. Οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με αμνιακό υγρό. Το μωρό σας συνεχίζει να είναι υπερκινητικό και κλωτσάει. Μπορεί να βάλει τον αντίχειρά του στο στόμα του και εξασκεί τους μύες των μάγουλών του, και των σαγονιών και προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Κοιμάται και ξυπνάει συχνότερα, και ανοιγοκλείνει τα μάτια του.

2nd Τρίμηνο

2.0kg - 8.0kg
ΚΥΗΣΗ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ
  • 31

    Healthy Sleep

    Ίσως παρατηρήσετε σποραδικές συσπάσεις της μήτρας ή πόνους στη μέση σας, σαν περίοδο. Εάν είναι περισσότερες, πρέπει να επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας. Τα πόδια σας ή τα δάχτυλά σας μπορεί να πρήζονται. Το στήθος σας μεγαλώνει και μπορεί να αρχίσει να εκκρίνει πρωτόγαλα. Μπορεί να εμφανιστεί πάλι συχνοουρία. Το μωρό σας μπορεί να ανοίγει τα μάτια του και στρέφει το κεφάλι του εκεί που φωτίζεται η κοιλιά σας. Μπορεί να ακούσει, να γευτεί, να αγγίξει. Ο εγκέφαλος του και το κεφάλι του αναπτύσσονται σταδιακά. Τα όργανά του ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους. Οι πνεύμονες και το πεπτικό του σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα. Οι κλωτσιές γίνονται πιο έντονες και δυνατές.

  • 36

    Έφτασε η στιγμή που όλες περιμένατε! Μείνετε ήρεμη και να εξασκηθείτε στις αναπνοές που θα σας βοηθήσουν κατά τον τοκετό σας. Το μωράκι σας είναι έτοιμο να γεννηθεί. Πιπιλίζει τον αντίχειρα του, κοιμάται και ξυπνάει, ανοιγοκλείνει τα μάτια του, είναι πλήρως ανεπτυγμένο, και χρησιμοποιεί αυτές τις εβδομάδες για εναπόθεση λίπους. Συνεχίζει να κατεβαίνει προς την λεκάνη σας στην προσπάθεια του να εμπεδωθεί εκεί, παίρνοντας έτσι θέση για την έναρξη του τοκετού σας. Οι κινήσεις του πλέον είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς δεν του έχει απομείνει και πολύς χώρος μέσα στη μήτρα. Ενδεικτικά, ένα μέσο βάρος είναι 3300 γραμμάρια και μέσο ύψος 50 εκατοστά.

  • 40

    Έφτασε η στιγμή που όλοι περιμένατε! Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμη, μέχρι να ξεκινήσουν οι συσπάσεις σας να συντονίζονται, και να έχουμε τα πρώτα σημεία έναρξης του τοκετού σας. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξασκηθείτε στις αναπνοές που θα σας βοηθήσουν κατά τον τοκετό σας. Το μωράκι σας είναι πλέον τελειόμηνο και από στιγμή σε στιγμή θα έρθει στην εξωμήτρια ζωή! Το βάρος του αρχικού γονιμοποιημένου ωαρίου, έχει σχεδόν αυξηθεί κατά έξι δισεκατομμύρια φορές. Ενδεικτικά, ένα μέσο βάρος είναι 3200 με 3500 γραμμάρια, μέσο ύψος 48 με 52 εκατοστά, και με διάμετρο κεφαλής, περίπου στα 9.5 εκατοστά.

*units in weeks

3rd Τρίμηνο

8.0kg - 12kg

Ποιος είναι ο καλύτερος γυναικολόγος

Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη γυναίκα. Οι γνώσεις του πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς και η συμπεριφορά του απέναντι στην έγκυο πρέπει να είναι ανθρώπινη, να την υποστηρίζει, να είναι εύκολα προσεγγίσιμος και να διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να την εξετάσει με προσοχή και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της. Ο καλύτερος γυναικολόγος για την έγκυο γυναίκα είναι αυτός που κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια, που της εμπνέει εμπιστοσύνη, την κάνει να νοιώθει ότι θα σταθεί στο πλευρό της σε κάθε στιγμή και θα φροντίσει για το καλό της υγείας της αλλά και του εμβρύου, χωρίς ιδιοτέλεια και με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και ανασφάλειες της γυναίκας.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Παρακολούθηση εγκυμοσύνης από την αρχή ως τον τοκετό

Το πρώτο βήμα για τη σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι να διαπιστωθεί από το γυναικολόγο με το υπερηχογράφημα ότι δεν υπάρχει κάποια εξωμήτρια κύηση και ότι το έμβρυο είναι στη σωστή θέση και αναπτύσσεται ομαλά.

Ακολούθως ο γυναικολόγος θα παραγγέλλει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση της υγείας της εγκύου και ποιες είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκεκριμένης εγκυμοσύνης.

Απαραίτητο βήμα είναι η λεπτομερής επεξήγηση της κατάστασης και η αναλυτική καθοδήγηση της εγκύου για τον τρόπο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και των αναμενόμενων εξετάσεων και αποτελεσμάτων. Γυναικολόγος και έγκυος πρέπει να σχεδιάσουν τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης, μέχρι και τον τοκετό.

Εκτός από τις εξετάσεις αίματος, το υπερηχογράφημα έχει ξεχωριστή θέση στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου, εξετάζεται το πάχος της αυχενικής διαφάνειας και σε συνδυασμό με κάποιες εξετάσεις αίματος, υπολογίζουμε το στατιστικό κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Στο υπερηχογράφημα δευτέρου τριμήνου, γνωστό και ως «υπερηχογράφημα β’ επίπεδου», ο ειδικός γυναικολόγος ελέγχει αναλυτικά ένα προς ένα όλα τα συστήματα και όργανα του εμβρύου, για να διαπιστώσουμε ότι όλα αναπτύσσονται ομαλά και φυσιολογικά. Στο υπερηχογράφημα τρίτου τριμήνου, ελέγχουμε κυρίως την ανάπτυξη του εμβρύου και τη σωστή ροη του αίματος στα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη σωστή αιμάτωση, θρέψη και οξυγόνωση του.

Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανά μήνα περίπου, ελέγχουμε με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος την καλή κατάσταση της εγκύου και την πορεία της εγκυμοσύνης.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης προσθέτουμε το καρδιοτοκογράφημα που είναι ένας επιπλέον τρόπος να ελέγχουμε την οξυγόνωση του εμβρύου αλλά και τις συστολές της μήτρας.

Όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό, τόσο πιο συχνές γίνονται οι επισκέψεις και τόσο πιο στενά παρακολουθούμε με εξετάσεις την εγκυμοσύνη, ελέγχοντας με υπερηχογράφημα την ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, τη θέση του, την κατάσταση του πλακούντα, το αμνιακό υγρό και άλλα. Έτσι, είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του εμβρύου και της εγκύου.

Φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του γυναικολόγου και της εγκύου. Τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά και αφορούν όχι μόνο στην υγεία της εγκύου αλλά και του παιδιού. Εκτός από το να αποφύγουμε τις πιθανές επιπλοκές της καισαρικής τομής, η γυναίκα έχει άμεση σχεδόν αποθεραπεία και δεν έχει την ταλαιπωρία της επέμβασης της καισαρικής τομής. Σχετικά με το παιδί, η διέλευση μέσα από τον κόλπο βοηθά να αδειάσουν οι πνεύμονες του από το αμνιακό υγρό και έτσι μπορεί να πάρει τις πρώτες του ανάσες με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η καισαρική τομή έχει σώσει τη ζωή σε πάρα πολλά μωρά και γυναίκες. Όμως είναι μια ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ιατρικός λόγος. Για αυτό, ο γυναικολόγος πρέπει να έχει υπομονή, να μη βιάζεται, να προσπαθεί και να επιμένει, να δίνει την ευκαιρία και να βοηθά τη γυναίκα όσο το δυνατό περισσότερο για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Εγκυμοσύνη - Τοκετός
Εγκυμοσύνη - Τοκετός