Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, γιατί καταλήγει στον τοκετό, δηλαδή στη γέννηση του παιδιού της και την ολοκλήρωση της γυναικείας υπόστασης.
Για κάποιες όμως γυναίκες υπάρχει αγωνιά και ανασφάλεια για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εγκυμοσύνη, τόσο στην υγεία της όσο και στην υγεία του εμβρύου. Για αυτό το λόγο, η καλή συνεργασία της εγκύου με το γυναικολόγο είναι απαραίτητη.
Ποιος είναι ο καλύτερος γυναικολόγος
Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη γυναίκα. Οι γνώσεις του πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς και η συμπεριφορά του απέναντι στην έγκυο πρέπει να είναι ανθρώπινη, να την υποστηρίζει, να είναι εύκολα προσεγγίσιμος και να διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να την εξετάσει με προσοχή και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της. Ο καλύτερος γυναικολόγος για την έγκυο γυναίκα είναι αυτός που κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια, που της εμπνέει εμπιστοσύνη, την κάνει να νοιώθει ότι θα σταθεί στο πλευρό της σε κάθε στιγμή και θα φροντίσει για το καλό της υγείας της αλλά και του εμβρύου, χωρίς ιδιοτέλεια και με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και ανασφάλειες της γυναίκας.

Παρακολούθηση εγκυμοσύνης από την αρχή ως τον τοκετό
Το πρώτο βήμα για τη σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι να διαπιστωθεί από το γυναικολόγο με το υπερηχογράφημα ότι δεν υπάρχει κάποια εξωμήτρια κύηση και ότι το έμβρυο είναι στη σωστή θέση και αναπτύσσεται ομαλά.
Ακολούθως ο γυναικολόγος θα παραγγέλλει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση της υγείας της εγκύου και ποιες είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκεκριμένης εγκυμοσύνης.
Απαραίτητο βήμα είναι η λεπτομερής επεξήγηση της κατάστασης και η αναλυτική καθοδήγηση της εγκύου για τον τρόπο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και των αναμενόμενων εξετάσεων και αποτελεσμάτων. Γυναικολόγος και έγκυος πρέπει να σχεδιάσουν τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης, μέχρι και τον τοκετό.
Εκτός από τις εξετάσεις αίματος, το υπερηχογράφημα έχει ξεχωριστή θέση στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου, εξετάζεται το πάχος της αυχενικής διαφάνειας και σε συνδυασμό με κάποιες εξετάσεις αίματος, υπολογίζουμε το στατιστικό κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Στο υπερηχογράφημα δευτέρου τριμήνου, γνωστό και ως «υπερηχογράφημα β’ επίπεδου», ο ειδικός γυναικολόγος ελέγχει αναλυτικά ένα προς ένα όλα τα συστήματα και όργανα του εμβρύου, για να διαπιστώσουμε ότι όλα αναπτύσσονται ομαλά και φυσιολογικά. Στο υπερηχογράφημα τρίτου τριμήνου, ελέγχουμε κυρίως την ανάπτυξη του εμβρύου και τη σωστή ροη του αίματος στα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη σωστή αιμάτωση, θρέψη και οξυγόνωση του.
Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανά μήνα περίπου, ελέγχουμε με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος την καλή κατάσταση της εγκύου και την πορεία της εγκυμοσύνης.
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης προσθέτουμε το καρδιοτοκογράφημα που είναι ένας επιπλέον τρόπος να ελέγχουμε την οξυγόνωση του εμβρύου αλλά και τις συστολές της μήτρας.
Όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό, τόσο πιο συχνές γίνονται οι επισκέψεις και τόσο πιο στενά παρακολουθούμε με εξετάσεις την εγκυμοσύνη, ελέγχοντας με υπερηχογράφημα την ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, τη θέση του, την κατάσταση του πλακούντα, το αμνιακό υγρό και άλλα. Έτσι, είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του εμβρύου και της εγκύου.
Φυσιολογικός τοκετός
Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του γυναικολόγου και της εγκύου. Τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά και αφορούν όχι μόνο στην υγεία της εγκύου αλλά και του παιδιού. Εκτός από το να αποφύγουμε τις πιθανές επιπλοκές της καισαρικής τομής, η γυναίκα έχει άμεση σχεδόν αποθεραπεία και δεν έχει την ταλαιπωρία της επέμβασης της καισαρικής τομής. Σχετικά με το παιδί, η διέλευση μέσα από τον κόλπο βοηθά να αδειάσουν οι πνεύμονες του από το αμνιακό υγρό και έτσι μπορεί να πάρει τις πρώτες του ανάσες με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η καισαρική τομή έχει σώσει τη ζωή σε πάρα πολλά μωρά και γυναίκες. Όμως είναι μια ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ιατρικός λόγος. Για αυτό, ο γυναικολόγος πρέπει να έχει υπομονή, να μη βιάζεται, να προσπαθεί και να επιμένει, να δίνει την ευκαιρία και να βοηθά τη γυναίκα όσο το δυνατό περισσότερο για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

