Γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος & Test PAP

Είναι γνωστό ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Στην περίπτωση της γυναίκας η πρόληψη είναι πολλές φορές σωτήρια καθώς οι δυνατότητες που έχουμε στην εποχή μας μπορούν να ανατρέψουν μια άσχημη πορεία υγείας και να σώσουν τη ζωή της γυναίκας.

Γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος & Test PAP

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος της γυναικολογικής υγείας περιλαμβάνει βασικές εξετάσεις. Ανάλογα με την περίπτωση, ο τακτικός έλεγχος μπορεί να συμπληρώνεται και από άλλες προληπτικές εξετάσεις, ώστε να προστατεύσουμε ακόμα καλύτερα την υγεία της.

Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου (ή αλλιώς γνωστό ως τεστ παπ, test pap) είναι μια εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πάθηση προκαλείται σχεδόν 100% από κάποιους επικίνδυνους τύπους του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Αυτοί οι επιθετικοί καρκινογόνοι τύποι του ιού μπορεί σε κάποιες γυναίκες να δημιουργήσουν προκαρκινικές βλάβες στον τράχηλο. Είναι πιθανό αυτές οι βλάβες σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Έτσι, στόχος μας είναι να βρούμε με το τεστ παπ τις βλάβες αυτές αρκετά νωρίς και να τις αφαιρέσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε την πιθανότητα να πάθει καρκίνο η γυναίκα. Το τεστ Παπανικολάου είναι μια γρήγορη, φτηνή και εύκολη εξέταση, χωρίς πόνο και χωρίς κινδύνους. Για αυτό το λόγο το test pap έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως η κλασσική εξέταση για την πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας και έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Κόσμο.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι μια εύκολη, φτηνή και χωρίς πόνο εξέταση που μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε αν υπάρχουν προβλήματα όπως κύστες ή καρκίνος ωοθήκης, πολύποδας, ινομύωμα ή άλλες ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων. Το υπερηχογράφημα είναι σήμερα μια απαραίτητη εξέταση και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Μπορεί να αναγνωρίσει αυτά τα προβλήματα πριν ακόμα υπάρξουν συμπτώματα και έτσι μας βοήθα στην πρόληψη, γρήγορη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.

Μαστογραφία

Η μαστογραφία έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία γιατί είναι η εξέταση που θα μας δώσει έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού. Μαζί με την ψηλάφηση του μαστού αλλά και το υπερηχογράφημα μαστών, η μαστογραφία είναι η βασική εξέταση που θα μας δείξει ύποπτα σημεία για καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος μαστού μπορεί σήμερα να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, γι’αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα να απευθύνεται στο γυναικολόγο εγκαίρως και σε τακτική βάση για έναν τέτοιον έλεγχο.

Έλεγχος εμμηνόπαυσης

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος συμπληρώνεται με επιπλέον εξετάσεις μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο. Οι γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση χρειάζεται να ελέγχουν την οστική πυκνότητα κάθε χρόνο, ώστε να προλάβουμε την απώλεια ασβεστίου που οδηγεί σε οστεοπόρωση. Άλλο σημαντικό σημείο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι ο έλεγχος των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκεριδίων κλπ). Η καρδιά και τα αγγεία του σώματος επιβαρύνονται κατά την εμμηνόπαυση και η γυναίκα πρέπει να τα ελέγχει ώστε να αποφύγουμε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με τον τακτικό, προσεκτικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της γυναίκας προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος μπορεί να διασφαλίσει την καλή υγεία της γυναίκας, η οποία μπορεί να απολαύσει τη ζωή της χωρίς φόβο και με καλή ποιότητα υγείας.