Κονδυλώματα και HPV

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ HPV

Ο ιός των κονδυλωμάτων HPV είναι υπεύθυνος για τα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αλλά και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο αίτιο καρκινογένεσης. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη αλλά και η σωστή αντιμετώπιση.

Ο ιός των κονδυλωμάτων είναι πολύ διαδεδομένος. Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι του ιού. Κάποιοι προκαλούν τα εξωτερικά κονδυλώματα ενώ κάποιοι άλλοι τύποι είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή τους θα έρθουν σε επαφή με κάποιο τύπο HPV. Όμως πρέπει να είναι σαφές ότι μόνο ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τις γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή κονδυλώματα. Οι περισσότεροι θα είναι φορείς χωρίς να εκδηλώσουν ποτέ κάποιο σύμπτωμα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ HPV ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις βλάβες που δημιουργούν έντονο αισθητικό πρόβλημα. Προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στις γυναίκες, για αυτό πρέπει ο γυναικολόγος να εξηγεί με λεπτομέρειες την κατάσταση στη γυναίκα και να φροντίσει για τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση έτσι ώστε η αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική. Καυτηριασμός, αφαίρεση, κρυοπηξία και καυστικές αλοιφές είναι διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία τους. Όμως, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση που δεν αφήνει σημάδια και έχει το λιγότερο πόνο είναι η χρήση του LASER.

Κάποιοι άλλοι τύποι του HPV μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Αν ο τύπος του ιού που έχει μολύνει τη γυναίκα είναι επιθετικός, τότε οι βλάβες αυτές μπορεί σε κάποιες ακόμα λιγότερες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Και πάλι όμως δεν χρειάζεται φόβος καθώς η εξέλιξη από την αρχική λοίμωξη μέχρι τη δημιουργία καρκίνου είναι πάρα πολύ αργή και κατά μέσο όρο χρειάζονται αρκετά χρόνια. Έτσι, μια γυναίκα που ελέγχεται τακτικά, έχει όλο τον καιρό για να δει ότι υπάρχει κάποια βλάβη που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο και να την αφαιρέσει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος. Για αυτό το λόγο και πρέπει να ακολουθείται το πλάνο τακτικού ελέγχου που προτείνει ο γυναικολόγος. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται στη σωστή συχνότητα, ώστε να διαπιστωθούν εγκαίρως οι βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιες γυναίκες και να γίνει η ορθή παρακολούθηση για την εξέλιξη ή μη της βλάβης. Άλλος τρόπος είναι η ανίχνευση του τύπου του ιού με τη μέθοδο της τυποποίησης του DNA του ιού. Με αυτή την εξέταση μπορούμε να ξέρουμε ποιος ακριβώς είναι ο τύπος που έχει μολύνει τη γυναίκα και έτσι να γνωρίζουμε αν ανήκει στους επιθετικούς ή όχι. Επίσης μπορούμε να ξέρουμε και αν είναι ενεργοποιημένος ή αν είναι σε ύφεση.

Με το σωστό έλεγχο, τις κατάλληλες εξετάσεις και την τακτική παρακολούθηση από το γυναικολόγο, η γυναίκα μπορεί να είναι ήρεμη, να νοιώθει ασφαλής και να απολαμβάνει τις χάρες τις ζωής και του έρωτα, χωρίς να ανησυχεί για την υγεία της.