Πολυκυστικές ωοθήκες

Ποια τα αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις νέες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Ουσιαστικά είναι μια πάθηση που η επιστήμη δεν έχει ακόμα εξακριβώσει την αιτία.

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΑΙΤΙΑΠολυκυστικές ωοθήκες

Πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται σε μια διαταραχή του μεταβολισμού της ινσουλίνης και της γλυκόζης, με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή «ανδρικού τύπου» ορμονών, γνωστά και ως ανδρογόνα. Κάποιες φορές όμως τα ανδρογόνα αυξάνονται από μόνα τους, χωρίς άλλες διαταραχές. Για την εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ευθύνονται και κάποια γονίδια, που σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, να οδηγούν στο σύνδρομο.

Διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών

Για τη σωστή διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή συγκεκριμένα κριτήρια, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η σωστή διερεύνηση και διάγνωση του συνδρόμου χρειάζεται ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Το πιο συχνό λάθος που γίνεται στη διερεύνηση για πολυκυστικές ωοθήκες είναι να στηρίζουν κάποιοι τη διάγνωση μόνο στο υπερηχογράφημα. Αυτές οι «επιπόλαιες διαγνώσεις» οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα κι εξαιτίας του ταλαιπωρούνται άδικα οι γυναίκες.

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

Οι πολυκυστικές ωοθήκες συχνά προκαλούν συμπτώματα που ταλαιπωρούν, αναστατώνουν ή ανησυχούν τη γυναίκα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι διαταραχές της περιόδου με ανωμαλίες στον κύκλο, αυξημένη τριχοφυΐα, σοβαρού βαθμού ακμή, παχυσαρκία και υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα δεν είναι σταθερά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι απόλυτα σταθερή και η αιτία που τα προκαλεί.

Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Το PCOS πρέπει να αντιμετωπίζεται για διάφορους λόγους. Πολλές γυναίκες θέλουν να έχουν σταθερό κύκλο για να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, όπως ταξίδια, διακοπές, γάμο, εξετάσεις κλπ ή απλά και μόνο γιατί αυτό τους δίνει μια αίσθηση ομαλότητας. Άλλες γυναίκες θέλουν να αντιμετωπίσουν το αισθητικό πρόβλημα της ακμής και της αυξημένης τριχοφυΐας που πολλές φορές μπορεί να γίνει έντονο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ιδίως στις έφηβες και νεαρές γυναίκες και να τους γεμίσει ανασφάλεια και ντροπή. Άλλες γυναίκες ανακαλύπτουν τυχαία ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας τους, όταν δεν μπορούν να μείνουν έγκυες. Βασικότατο όμως πρόβλημα είναι η φθορά των αγγείων, ο κίνδυνος για εμφάνιση παθήσεων από την καρδία και ο κίνδυνος σε κάποιες λίγες γυναίκες ακόμα και για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας.

Η σωστή αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών εξαρτάται από το αίτιο που τις προκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη σύσταση προς τη γυναίκα είναι να αλλάξει ο τρόπος ζωής της. Με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Το επόμενο βήμα είναι η χορήγηση φαρμάκων, που θα βελτιώσουν το μεταβολισμό της ινσουλίνης και θα μειώσουν την απελευθέρωση των ανδρικών ορμονών. Τελικό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιώνεται και που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, τότε η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να μας βοηθήσει και να αποκτήσει το παιδί που επιθυμεί. Σε όλα τα παραπάνω, κάποιες φυτικές ουσίες μπορούν επιπλέον να βοηθήσουν. Τέλος, αν δεν αποδώσουν όλα αυτά, υπάρχει και η επεμβατική αντιμετώπιση, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Με προσεκτική διερεύνηση, με τις κατάλληλες εξετάσεις και την κατάλληλη αντιμετώπιση ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας ξεχωριστά, μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία της γυναίκας, να αποφύγουμε τις επιπλοκές του συνδρόμου και να δώσουμε στη γυναίκα την ψυχολογική και σωματική της υγεία.