Νεφρός και αναπαραγωγή: ποια είναι η πραγματικότητα;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ας μιλήσουμε για τις γυναίκες που έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους, αλλά δεν παύουν ποτέ να είναι γυναίκες. Όνειρο των περισσότερων γυναικών είναι η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση ενός τουλάχιστον παιδιού.
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία ο οργανισμός έχει αυξημένες απαιτήσεις και η πίεση σε πολλά όργανα του σώματος αυξάνεται, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εμβρύου και για να ολοκληρώσει την κύηση με επιτυχία.
Οι γυναίκες που έχουν ήδη γνωστό πρόβλημα με τους νεφρούς τους πρέπει να συζητούν την κατάσταση της υγείας τους με το γυναικολόγο τους και μαζί να σχεδιάζουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
Ήπια διαταραχή νεφρικής λειτουργίας και μελλοντική εγκυμοσύνη
Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι γυναίκες με μικρό πρόβλημα νεφρικής λειτουργίας, χωρίς υπέρταση και απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα η απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και οδηγεί τις αποφάσεις μας για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
Στις γυναίκες με σοβαρότερο νεφρικό πρόβλημα, ο κίνδυνος για επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερος. Σε μερικές περιπτώσεις ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που ίσως η γυναίκα να πρέπει να αποφύγει μια εγκυμοσύνη.
Γυναίκες σε αιμοκάθαρση
Οι γυναίκες που ήδη έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης από τεχνητό νεφρό, έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυες. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεταβολές στο αίμα –π.χ. αναιμία- αλλά και ορμονικές μεταβολές. Οι ανωμαλίες στην περίοδο είναι πάρα πολύ συχνές και αυτό μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Οι πιθανότητες για επιπλοκές στην υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου, είναι πολλές και σημαντικές. Για αυτό και ο προγραμματισμός για μελλοντική εγκυμοσύνη θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή. Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος χωρίς να το έχει προγραμματίσει, τότε η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και λεπτομερής.
Εγκυμοσύνη και μεταμόσχευση νεφρού
Μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, η περίοδος επανεμφανίζεται και ο εμμηνορρυσιακός κύκλος μπορεί να ομαλοποιηθεί. Επίσης, η κατάσταση της υγείας γενικότερα βελτιώνεται και όλα αυτά μαζί δίνουν και πάλι τη δυνατότητα στη γυναίκα να μείνει έγκυος και να έχει μια ομαλή εγκυμοσύνη. Τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει η γυναίκα μετά τη μεταμόσχευση για την μείωση της πιθανότητας να γίνει απόρριψη του μοσχεύματος, μπορούν να βλάψουν το έμβρυο και για αυτό το λόγο καλό είναι η γυναίκα να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση για να ξεκινήσει τις προσπάθειες για παιδί, αφού έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και γνωρίζουμε ποια είναι τα απαραίτητα φάρμακα για τη γυναίκα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί η εγκυμοσύνη να βάζει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του μοσχεύματος. Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν σε κάποιες γυναίκες με αλλαγή των φαρμάκων σε πιο «αθώα» φάρμακα για την υγεία του εμβρύου. Μέχρι να γίνει η αλλαγή των φαρμάκων και να περάσει ένα χρονικό διάστημα ασφάλειας (τουλάχιστον 6 εβδομάδων) για να «καθαρίσουν» τα φάρμακα από τον οργανισμό της γυναίκας, είναι καλό να χρησιμοποιεί μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Ο ιατρός, με τις κατάλληλες εξετάσεις, είναι αυτός που θα «ανάψει το πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για εγκυμοσύνη.
Άντρες νεφροπαθείς και γονιμότητα
Πολύ συχνά, ο άντρας που βρίσκεται σε αιμοκάθαρση αλλά και αυτοί που έχουν ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να γίνουν γονείς. Σε περίπτωση που η προσπάθεια γονιμοποίησης ξεπεράσει το ένα έτος χωρίς επιτυχία, ο άντρας που θέλει να γίνει πατέρας πρέπει να μιλήσει με τον ειδικό γιατρό για να υποβληθεί σε έλεγχο υπογονιμότητας. Κάποιες φορές, το σπέρμα επηρεάζεται από τα φάρμακα που είναι απαραίτητα μετά τη μεταμόσχευση. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης του σπέρματος με αλλαγή των φαρμάκων και για αυτό και η σωστή συνεργασία γιατρού και μεταμοσχευμένου είναι απαραίτητη.